1 Start
2 Om Los Angeles
3 Innan du reser
4 Resan
5 LosAngelesguiden
6 Om oss
 » Hotell i Los Angeles » Mat i Los Angeles » Attraktioner i Los Angeles » Shopping i Los Angeles » Nattliv i Los Angeles  » Reseböcker till Los Angeles
Genvägar:

- Startsida
- Snabbfakta om Los Angeles
- Los Angeles stadsdelar
- Kommunikationer
- Inför resan
- Snabbguide i engelska
- Boka resa till Los Angeles
- Reseguidens startsida
- Hotell i Los Angeles
- Mat och dryck
- Sevärdheter
- Shopping
- Stränder
- Barer och klubbar
- Bröllop i Los Angeles
- Reseböcker & rese-tidningar

- Om oss
- Tipsa en vän
- Länkar
- Sitemap

 

Om Los Angeles

Los Angeles har en skön mix av palmer och byggnader i USA

Los Angeles (L.A.) i Kalifornien är USA:s näst största stad tillika världshuvudstaden för hela nöjesbranschen. Los Angeles ligger precis invid Stilla Havet och har blivit ett av Nordamerikas absolut populäraste turistmål, med en hel uppsjö av sevärdheter. Inne i själva staden bor cirka 3,8 miljoner invånare, men om man inräknar hela Los Angeles-området, bor hela 12-18 miljoner invånare, beroende på hur stort område som inkluderas.

Klimatet i Los Angeles är klart varmare än det svenska, och många  svenskar tycker att vädret är riktigt behagligt i Kalifornien. Såväl somrar som vintrar är mildare och snö förekommer i princip inte.

Tidsskillnaden är hela nio timmar jämfört med Sverige, men på utresan blir jetlag sällan ett problem. Denna gör sig mest påmind då man kommer tillbaka till Sverige igen, ty det är Los Angeles som ligger efter oss och inte tvärt om. En bra idé för att minska jet-lagen kan vara att göra ett stopp i t.ex. New York på hemvägen.

Historia

Los Angeles sägs ha grundats av spanjorer år 1781, och är således en relativt gammal stad sett utifrån amerikanska perspektiv. Man döpte staden efter "änglarna", vilket "Los Angeles" också betyder. Staden kom emellertid först att tillhöra USA år 1846. Innan dess tillhörde Los Angeles Mexiko.
» Läs mer om Los Angeles

Stadsdelar

Los Angeles är inte bara indelad i en bunt stadsdelar, staden är delvis också uppdelad i mindre städer. Vissa räknar in städerna till Los Angeles, andra hävdar att de är fristående. Nedan har vi listat och beskrivit Los Angeles mest kända och intressanta stadsdelar:

Bel Air är Los Angeles mest förmögna område räknat efter inkomst per invånare. Här huserar företagsledare, musik- och filmstjärnor samt politiker i gigantiska villor ("mansions"). I detta område ligger exempelvis Sunset Boulevard (Blvd) och andra kända land marks. Området är mycket kuperat. Här ligger också världskända Bel Air Hotel.

Beverly Hills, med cirka 35 000 invånare, är ett annat riktigt rikt område i Los Angeles. Man kan också fråga sig om inte detta område är det mest kända, dels eftersom en stor mängd kändisar bor här, dels eftersom många filmer och serier (såsom Bevery Hills - 90201) utspelats här. I området finner man USA:s antagligen mest välkända affärsgata med lyxbutiker, nämligen Rodeo Drive. Här finns märken såsom Gucci, Prada och Versace, och utanför står Mercedes, Rolls-Royce, Bentley och Cadillacs uppradade.

Brentwood är ett annat mediumstort område i L.A. med cirka 45 000 invånare. Brentwood har blivit känt bland annat för det världsberömda konstmuseet Getty Center. Brentwood är, efter de två ovan nämnda områdena, Los Angeles mest förmögna. Här har bland många andra Jim Carrey och O.J. Simpson bott.

Century City är ett affärs- och kontorsområde och här finner man flertalet banker, kreditinstitut och andra stora arbetsgivare. Dessutom ligger Century City Shopping Center här, vid Santa Monica Blvd.

Compton är med sina knappt 100 000 invånare, varav majoriteten latinamerikaner, känt som Los Angeles slumområde. Här finns hög kriminalitet och en hög andel mord. De största gängen i området är Bloods och Crips. Området har dock också blivit känt för att ha producerat flera hip hop-stjärnor såsom Dr Dre, N.W.A. och The Game.

Downtown är Los Angeles finanscentra. Här finns de enda riktiga skyskraporna i hela L.A.-området. Knappt en halv miljon arbetar i området, men få bor här. Det finns också stora problem med kriminalitet på kvällen och natten i området, och turister  rekommenderas att hålla sig utanför området före och efter kontorstid.

East L.A. är ett område där nästan alla är spanskspråkiga. Chicanokulturen och barrios tillsammans med gäng och kriminalitet har gjort området känt. Nu för tiden betraktas hela området som ett slags ghetto eller slumområde.

Hollywood är världens kanske mest kända stadsdel. Här samlas världens nöjesindustri, och här jobbar ibland upp emot och över en miljon människor. Här görs merparten av alla amerikanska TV-serier, filmer och låtar. Här ligger Universal Studios, Sony Pictures, Paramount Studios, och så vidare. Här ligger också välkända Mann's Chinese Theatre.

Holmby Hills är ett relativt litet område mellan Bel Air och Beverly Hills och är nästan lika rikt som dessa två. Här finns främst stora, lyxiga villor. I området är främst två hus extra kända; Aaron Spellings 2-miljardershus på Mapleton Drive (som har två rum bara för presentinslagning), samt Hugh Hefners Playboy Mansion på Charing Cross Road. Playboy Mansion har blivit känt över hela världen som platsen där lättklädda tjejer ("Playmates") leker, umgås och festar tillsammans med några av Hollywoods främsta kändisar.

Inglewood är ett område där folk med lite mer vanliga ekonomiska situationer bor. Området har cirka 110-120 000 invånare.

Long Beach ligger tre mil från Los Angeles centrum och har cirka en halv miljon invånare. Området är uppskattat för sina palmer, hamnen, turistattraktioner, strandpromenader och restauranger.

Santa Monica har cirka 100 000 invånare och är ett annat, mycket känt område i Los Angeles. Santa Monica ligger precis vid kusten och en av många sevärdheter är Santa Monica Pier. Här finns också ett känt tivoli med vidunderlig utsikt över havet.

Venice är, likt Santa Monica, ett typiskt strandområde i Los Angeles. Hit åker man för att njuta av strandpromenader, kanaler, bad, sol, beachvolley och utomhussporter. Även här finns en stor, känd pir.

West Hollywood är ett centralt beläget område, nära Hollywood, med lite mer rimliga prisnivåer, trots att standarden generellt sett är mycket hög. Här hittar man Melrose Avenue och många andra populära turistmål. Ett bra område att bo i för oss som turister. Området har fått en gaystämpel på senare år till följd av att många homosexuella valt att bosätta sig i området.

Westwood är ett område som blivit känt eftersom det välkända universitetet UCLA, University of Los Angeles, ligger här. I Westwood Memorial Park ligger bl.a. Marilyn Monroe begraven.

Kommunikationer

I Los Angeles är kollektivtrafiken inte särskilt utbyggd, här är det biltrafik som gäller. Faktum är Los Angeles är världens mest biltäta stad med närmare två bilar per invånare.

Vi rekommenderar varmt att du hyr en bil i Los Angeles. Bilhyrorna är klart lägre än de svenska och det är trots det massiva vägnätet relativt lätt att hitta rätt. Ett alternativ är att hyra en bil med GPS. En riktigt bra och lyxig bil som rymmer 6 passagerare och oerhörda mängder bagage är Lincoln Town Car, som de flesta biluthyrarna erbjuder i Los Angeles.

Man kan också välja att åka taxi. Taxibilar är dock inte särskilt vanligt i Los Angeles, men de som finns är oftast gröna med vita linjer. Välj alltid taxameter.

I Los Angeles mer centrala och turistpopulära områden finns även ett bussnät. Bussarna är inte särskilt väl hållna och linjenätet är inte alls så utbyggt som det som finns i exempelvis Stockholm eller Paris. Men det är ganska billigt och kan vara bra om du inte hyrt bil. Det finns också ett tunnelbanenät, men även detta är ganska dåligt utbyggt.

Flygplatser finns det gott om i Los Angeles. Den största är LAX, Los Angeles International Airport, och det är med största sannolikhet hit du kommer till staden. Det är världens femte största flygplats med hela 65 miljoner passagerare per år.

Flygbiljetter

» Hittar du här

Hotell

» Hittar du här

Valuta

» Hittar du här

Språk

» Hittar du här

Letar du efter hotell i Los Angeles?

Just nu är det väldigt bra priser på Hotels.com.

» Klicka här!

 

Copyright © Snuffis Webbproduktion 2009 | Sitemap | Annonsera | Kontakt | Om cookies | LosAngelesguiden.se - gratis resguide reseguide till Los Angeles i USA
Läs om Hollywood, Beverly Hills, Bel Air, Universal Studios, Venice Beach, Chinese Theatre, Malibu Pier, Disneyland, Long Beach och mer i LosAngelesguiden